Wednesday, October 22, 2008

Ya Allah! Kami Rindukan Politik Di Bawah NaunganMu

oleh: Dr. Asri Zainal Abidin*

Kegilaan kuasa adalah lambang kedangkalan tentang hakikat kehidupan dunia dan akhirat. Mungkin jika perkara ini disebut kepada orang politik mereka kata “itu cakap yang tidak canggih dalam politik”. Namun mereka lupa, sistem politik perebutan kuasa warisan demokrasi penjajah yang meninggalkan keharmonian sistem Syura dalam Islam itulah yang telah membawa politik kita ke kancah permainan wang, permusuhan, pragmatisme yang melupai prinsip dan segala keburukan yang lain.

Sabda Nabi SAW: Kamu semua begitu bercita-cita terhadap jawatan kepimpinan, ia akan menjadi penyesalan pada hari kiamat. Ia sesuatu yang nikmat pada permulaannya tapi keburukan pada akhirnya” (Riwayat al-Bukhari).

Dalam Islam, tanggungjawab kita membaiki keadaan politik, bukan menggilai kuasa politik jatuh ke tangan sendiri. Apabila kuasa itu menjadi kegilaan, maka kawan akan tikam kawan, sahabat akan bunuh sahabat, yang berpakat akan berpecah, yang berbeza prinsip dan dasar akan berpakat, yang tidur sebantal akan mimpi berbeza, bahkan mungkin membunuh kongsi dalam mimpinya. Itulah politik yang meminggirkan wahyu. Meminta jawatan kepimpinan dalam Islam adalah dilarang melainkan dalam keadaan darurat apabila keadaan memaksa seseorang mendapatkannya untuk menyelamatkan umat. Itupun, hendaklah penuh dengan tawaduk dan merendah diri kepada Allah SWT. Usaha untuk mendapatkan jawatan itu dijadikan ibadah yang dijaga disiplin dan peraturannya. Ini seperti yang pernah dilakukan oleh Nabi Yusuf a.s. yang pernah kita sebutkan.


Firman Allah ayat 55-56: (maksudnya) Yusuf berkata: “Jadikanlah aku mentadbir perbendaharaan hasil bumi (Mesir); sesungguhnya aku sedia menjaganya dengan sebaik-baiknya, lagi mengetahui cara mentadbirkannya. Dan demikianlah caranya, Kami tetapkan kedudukan Yusuf memegang kuasa di bumi Mesir; dia bebas tinggal di negeri itu di mana sahaja yang disukainya. Kami limpahkan rahmat Kami kepada sesiapa sahaja yang Kami kehendaki, dan Kami tidak menghilangkan balasan baik orang-orang yang berbuat kebaikan”.


Dalam jiwanya insan mukmin soleh yang terpaksa mendapatkan kuasa itu bukan kegilaan kepada kuasa, tetapi tuntutan dan tanggungjawab membimbing manusia ke arah kehidupan yang berpandukan wahyu Ilahi. Tidak kerana ingin membalas dendam, juga bukan sekadar untuk menurunkan harga barang atau menghapuskan rasuah. Tanggungjawab kepimpinan lebih daripada itu. Tanggungjawab pemimpin adalah membawa kita semua ke dataran yang diredai Allah, menyelamatkan rakyat dari kemusnahan hidup di dunia dan keburukan hidup di akhirat. Dari diri yang insaf dan mendampingi Allah, lidah yang memuja dan memuji kebesaran-Nya dibangunkan niat dan usaha untuk membaiki urusan pemerintahan. Tidak kerana kuasa yang diidamkan, tidak juga kerana harta yang ingin dikumpulkan. Ini dapat dilihat dalam kehidupannya secara peribadi yang berpandukan wahyu, mereka yang di sekelilingnya yang terdiri daripada insan-insan soleh dan mematuhi arahan Allah dan rasul-Nya, bukan insan-insan ‘yang dicurigai’. Jika ini terjadi, tamatlah politik wang, maki hamun, londeh-melondeh, tuduh-menuduh dan matlamat menghalalkan cara seperti yang kita lihat pada gelagat ‘artis-artis’ politik kita pada hari ini. Kita rindukan kuasa politik kita jatuh ke tangan insan-insan yang seperti ini.

Sesungguhnya sudah sampai masanya untuk dilakukan tajdid (pembaharuan) menyeluruh kepada landskap politik kita yang kian serabut dan berselerak. Kita rindukan kempen politik yang penuh harmoni dan mengingatkan kita kepada Allah dan menjauhkan kita dari kegilaan kuasa. Kita rindu mereka yang memasuki daerah politik hanya kerana kejujuran bukan kerana ‘ketagihan kuasa’. Kita rindukan mereka yang seperti ‘Umar bin al-Khattab yang berdoa agar Allah mengambil nyawanya sebelum dia mencuaikan tugasannya. Kita rindukan watak ‘Umar bin ‘Abd al-‘Aziz yang menangis bersendirian bimbang kegagalan menunaikan amanah Allah. Kita rindukan kejujuran dan amanah yang menghiasi kecepatan dan ketangkasan dalam bersiasah. Ya Allah! Kami rindukan politik di bawah naungan wahyu-Mu!

*sumber : Dr.Mohd Asri Zainal Abidin (Mingguan Malaysia 10/08/08)

Sunday, October 19, 2008

Air Mata Keinsafan

kausar kowries
editor: kasihsayang
Kenapakah begitu susah untuk aku mengubah diri ini agar menjadi insan berguna pada mata Ilahi?
Kenapa begiru sukar diri ini untuk menerima segala kebenaran yang diajarkan padaku?
Begitu hitamkah hati ku ini?
Begitu menggunungkah dosa diri ini?
Layakkah aku untuk meminta ampunanMu ya Allah?
Masih adakah ruang untuk hidayahMu bertapak dalam ruangan hati hitam ini ya Allah?

Kenapa begitu susah diri ini untuk mengalirkan air mata apabila disebut nama yang Maha Esa…?
Kenapa begitu berat air mata ini untuk mengalir mendengar nama Rasulullah s.a.w?
kenapa begitu jauh diri ini jika dibanding dengan para pejuang Islam yg lain?
Aku jua muslim yang sama-sama ingin melihat kebangkitan Islam….
Aku jua muslim yang bersama-sama melawan arus jahiliyah..
Tapi diri ini tetap ku rasakan masih sungguh jauh untuk menghampiri gerbang syurga-Mu ya Allah……
Tapi aku tidak sanggup dengan siksaan api neraka-Mu...

Ya Allah……
Hinanya diri ku ini ya Allah…
Kotornya diri ku ini ya Allah…
Jijiknya diri ku ini ya Allah…
Berilah hidayah padaku ya Allah…
Janganlah Kau tinggalkan aku walau sesaat…
Pimpinlah aku dalam setiap detik perbuatanku…
Aku tidak sanggup jika Kau berpaling dari memandang diri ini…
Tidak sanggup ya Allah….
Segala-galanya aku berserah pada Mu…
Aku tidak apat membayangkan diriku tanpa pimpinan-Mu ya Allah…
Aku tidak sanggup menjadi sehina-hina manusia pada pandangan-Mu…
Astaghfirullahalazim…
Ampunilah aku dalam setiap kejahilan dan kelekaanku….
Hanya pada Engkau aku bergantung dan mengharap segala-galanya….

Air mata membasahi pipi….
Adakah ini air mata keinsafan???
Ini adalah air mata kehinaan yang melanda diri ini…
Diri ini sedih dengan apa yg telah hambaMu ini lakukan….
Aku ingin meminta sesuatu dari Mu..
Tapi aku sungguh malu padaMu ya Allah..

Aku teringat perjuangan Hassan Al-Banna..
Aku sangat mengagumi perjuangan beliau…
Aku mengagumi perjuangan Syed Qutub…
Tapi ya Allah…aku malu ya Allah untuk menyatakannya…
Masih layakkah diri ini menyebut nama Hassan Al-Banna? Nama syed Qutub?
Masih tersisakah pejuang sepertinya untuk diri ini….
Malunya aku ya Allah dengan permintaan ini...
Aku tidak layak memikirkan tentangnya..
Wanita seperti manakah yang Kau pilihkan untuk mereka…?
Wanita yang bagaimanakah yang telah Kau pilih untuk melahirkan mereka?
Semestinya seperti Zainab Al-Ghazali dan mereka yang seangkatan dengan beliau…
Aku ingin sekiranya boleh mendampingi orang-orang sekaliber mereka.
Seorang yang hidupnya semata-mata untuk Allah.
Mereka tak tergoda rayuan harta dan benda apalagi wanita.
Aku ingin sekiranya boleh menjadi seorang ibu bagi mujahid-mujahid seperti Hassan Al-Banna.
Masih tersisakah mujahid seperti Al-Banna untukku ya Allah…?
Layakkah diri ini untuk menjadi peniup semangatnya?
Aku sungguh malu menyatakannya ya Allah…
Sungguh hina diri ini…sungguh kotor diri ini…
Sungguh lemah diri ini untuk mujahid seperti mereka…

Air mata ini jika dialirkan hingga titisan terakhir,
namun ia masih tidak mencukupi untuk menyatakan rasa bersalah dengan dosa-dosa diri ini yang menggunung tinggi...

Ya Allah…..
Pimpinlah daku…
Janganlah Kau tinggalkan aku walau sesaat cuma
Aku tidak sanggup dibiarkan dlm lumpur dosa2 hina….
Ampunilah aku ya Allah….
Astaghfirullahalazim…
Astaghfirullahalazim…
Astaghfirullahalazim…

Daripada kapal selam kepada isu sms Najib

Fahri Abdullah al-Masri
Sat | Oct 18, 08 | 5:51:11 pm MYT
Tup!! Tup!! Tiba-tiba kisah 'perbualan' sms antara Najib dan peguamnya Muhammad Shafee Abdullah meniti perbualan di restoren warung perasan Kg Baru. Encik Farhan dan pensyarahnya Dr. Jalal pagi itu sedang bersarapan sambil membaca akhbar. IklanFarhan kini sedang membantu Dr Jalal meneruskan kajiannya ke atas teknologi-teknologi orang Melayu satu masa dahulu sebelum kedatangan Islam di rantau ini. Antara teknologi yang dikaji ialah ilmu perumahan. Tapi, Farhan lebih berminat dengan kapal selam.

"Prof," kata Farhan, berdehem seketika sebelum memulakan perbualan, "saya tidak puas hati betul dengan pendirian kita menamakan dua buah kapal selam Scorpene itu dengan nama Tun Abdul Rahman dan Tun Abdul Razak. Rasanya, macam kerja Najib je?"

Farhan selalu menanam curiga terhadap Najib. Mungkinkah Najib sengaja beli dua buah kapal selam itu, antaranya dengan sebab mahu meletakkan nama ayahnya pada dua buah kapal selam itu. Kapal selam pertama, diletakkan nama Tunku dan kedua pula diletakkan nama Tun Razak. Majlis meletakkan nama itu berlangsung baru-baru ini di Sepanyol.

"Semolek-moleknya letaklah nama panglima, hulubalang macam Hang Tuah, Hang Jebat dan lain-lain. Bukan tidak pernah buat sebelum ni. Ini tidak, hulumangkuk dan mangkuk hayun yang dapat nama!" katanya, sambil membuang resah di selekoh tajam di jalan Raja Muda Musa.

Dia kemudiannya membuka helaian demi helaian majalah Dewan Budaya Oktober ini. Di dalamnya termuat satu tulisan seorang pengarang bertajuk, 'Raja Suran, Pencetus Idea Kapal Selam Pertama di Dunia?'

Diselaknya helaian demi helaian dan akhirnya tiba di halaman 38. Si penulis melontarkan pandangannya bahawa Raja Suran adalah antara pencetus idea mewujudkan kapal selam di dunia. Catitan itu dirakam oleh penulis tersebut melalui Sulalatus Salatin.

"Hah! Prof baca ni," jari telunjuk Farhan merujuk kepada beberapa perenggan yang agak menarik perhatian. "Disebutkan di sini, bahawa kapal selam itu disebut sebagai 'peti kaca berkunci dan berpesawat dari dalam'. Cuma, ungkapan kapal selam belum ada."

Dr. Jalal, pensyarah Pengajian Melayu itu kemudiannya membuka Sulalatus Salatin, lalu dia menyemak semula catatan sebenar dalam buku yang diselenggarakan oleh A. Samad Ahmad itu. Satu persatu disemaknya dan akhirnya ditemui catatan di halaman 14.

Maka Raja Suran fikir dalam hatinya, "Bahawa isi darat telah aku ketahuilah, dan segala isi laut bagaimana gerangan rupanya? Jika demikian, baik aku masuk ke dalam laut, supaya aku ketahui betapa halnya?"

Setelah baginda berfikir demikian, maka baginda pun menyuruh menghimpunkan segala pandai dan utus, maka dititahkan baginda berbuat sebuah peti kaca berkunci dan berpesawat dari dalam.

Dia menutup kembali bukunya, dan merenung ke dalam mata pegawai penyelidiknya itu dalam-dalam. Dia rasa sedih melihatkan kebodohan Najib. Tapi, di dalam kesedihan dan kepiluan itu, tetap hadir semacam keindahan. Kepedihan dan kesedihan pun sebenarnya suatu jenis keindahan juga. Sedih dan pedih ketika terkenang kebodohan penguasa.

Dua keeping roti canai sedia terhidang di depan mereka. Tidak lama selepas itu dua gelas teh tarik telah dihantar. Sambil makan, Dr. Jalal mengeluh, "Hai Najib, Najib."

Scorpene patut dinamakan Raja Suran, bukan Tun Razak dan Tunku!
"Jadi sebenarnya Raja Suranlah yang lebih layak dinamakan ke atas kapal selam Scopene itu. Raja Suran membina kapal selam dan berkahwin dengan seorang puteri di dalam laut sehingga lahirlah zuriat-zuriatnya di sana.

"Tetapi, Najib membeli kapal selam sehingga membabitkan kematian seorang puteri dari benua Monggolia. Apa kejadahnya Prof?" herdik si Farhan dengan penuh perasaan geram bersarang di dada. Menetas ilham dan pecah keraguannya ke atas dongeng mitos itu.

Prof Jalal terkenangkan sesuatu, apabila Raja Suran telah naik ke darat, baginda telah pun meminta ahli bijaksana merakamkan hikayatnya turun ke laut itu ke atas batu bersurat. Ia juga dikenali sebagai prasasti, iaitu sejenis rakaman penulisan ke atas batu.

Tiba-tiba dia teringat kiriman mel-e daripada rakannya, Dr Hamdan tentang batu bersurat Raja Suran itu. Lalu dia keluarkan fail baru di mana dia letakkan semua mel-e itu.

"Ah! Dah jumpa. Kalau awak nak kaji batu bersurat Raja Suran tu. Baik awak baca mel-e Prof Hamdan kepada saya," lalu fail yang penuh dengan mel-e rakan-rakan penyelidik itu bertukar tangan. Farhan menyambut fail itu dan kemudian membacanya berhati-hati.

Salam Dr Jalal,

Pertanyaan tuan itu saya cuba jawab sebaik mungkin. Pertamanya, batu bersurat yang saya kaji setakat ini berasal dari Funan, Campa, Sriwijaya, Ligor, Kedah, Kutai, Jawa dan lain-lain. Jumlahnya mencapai 1000 buah. Namun, tiada batu bersurat Raja Suran itu dalam simpanan saya sekarang.

Dalam bengkel lalu, saya sebut batu bersurat Campa, yang keseluruhannya berjumlah 210 buah, pecahannya 127 bahasa Campa, 27 bahasa Campa-Sanskrit dan 56 bahasa Sanskrit. Daripada semua itu, 154 yang mengandungi bahasa Campa itu, 37 telah dikaji. Saya akan masukkan transkripsi 37 buah ini dalam blog atau laman web fakulti.

Berhubung batu bersurat Raja Suran yang disebut dalam Sejarah Melayu itu, saya dapat maklumat bahawa ia telah dimusnahkan dengan bom oleh British yang menemuinya di Singapura. Ini dilaporkan oleh Abdullah Munsyi. Tetapi, saya tidak pasti samada hal ini wujud dalam hikayat beliau, atau tempat lain.

Alasan British ialah batu tersebut itu dalam bahasa Benggali, dan tiada kalangan mereka yang boleh membacanya. Ini tidak masuk akal sebab mereka menakluki India, boleh upah sesiapa saja kalangan Benggali untuk membacanya. Rasanya mereka ada agenda lain.

Seorang Kurator Pengajian Melayu di British Library Dr Isabelle dia pun tahu akan hal ni ketika saya bertanyakannya. Tetapi kami tidak mengkaji seterusnya. Saya percaya salinan batu bersurat ini ada di Britain. Wassalam.

P/S: Dr Jalal, kes sekatan KPT ke atas geran penyelidikan 11 bilion Euro tu macam mana perkembangannya sekarang? Dah selesai ke?

Farhan menyerahkan kembali mel-e itu kepada Dr Jalal. Dia pun berangan-angan dirinya bagaikan watak Dr Robert Langdon dalam filem dan novel terlaris, Da Vinci Code.

Semua ini mesti ada konspirasi di mana ada dalang tertentu yang cuba menyembunyikan sesuatu seperti rahsia yang cuba disembunyikan oleh pelukis Leonardo Da Vinci itu. Dia rasa, mungkinkah batu bersurat yang asal itu masih wujud. Salinan itu pula mungkinkah direka-reka British dan tulisan di situ entah betul atau pun tidak. Ah! Keliru fikiran.

Sekarang, dia perlu menyiasat, salinan batu bersurat itu di British Library. Apakah sebab British memusnahkan batu bersurat itu dengan bom sampai begitu sekali? Bom apa yang digunakan? Adakah bom C4 sepertimana Puteri Benua Monggolia itu dibunuh?

Huh! Jika dia punya kekuatan sastera Melayu purba seperti Tun Seri Lanang, nescaya dia mengarang alkisah Hang Najib dan juak-juaknya membuang Dang Altantuya dengan C4 adanya. Biar umat Glokal Hadhari masa depan akan ambil iktibar daripadanya.

Wah! Jika demikian alangkah kejamnya British dan Najib. Najib menghilangkan jiwa dan raga Puteri Benua Monggolia dan British membunuh salah satu ramuan tamadun Melayu dengan meletupkan salah satu daripada peninggalan warisan terpenting terdahulu.

Pemimpin bengap
Adakah kerajaan Malaysia boleh saman British? Hal inilah yang tiba-tiba menyucuk pula fikirannya? Tidak mungkin. Abdullah dan Najib sama bengapnya di dalam hal akademik. Lihat sajalah bagaimana Ali Rustam sanggup bagi gelaran Datuk untuk Shah Rukh Khan, walhal dia Pengerusi Sekretariat Dunia Melayu Dunia Islam. Alangkah bengapnya bakal Timbalan Presiden Umno itu!

Memang tercatat juga kisah kehebatan Badang di dalam Sulalatus Salatin dan bagaimana kehebatan Badang, hulubalang istana itu sampai ke pengetahuan seorang hulubalang dari Benua India. Mereka beradu tenaga dan akhirnya Badang menang.

Tapi, diriwayatkan juga bahawa Badang dan hulubalang itu bekerjasama menarik sejenis rantai besi sepanjang Selat Tebrau itu. Ah! Itu yang dipaparkan dalam filem Cathay Keris bertajuk Badang lakonan Wahid Satay. Entah betul atau tidak. Tapi, jika betul sekali pun tak terjumpa catatan bahawa kita beri bintang kepada hulubalang luar atas jasanya.

"Panjang mengelamun?" lamunan Farhan terhenti, ditegur Prof Jalal. Dia masih lagi tak banyak menjamah makanannya yang sedia terhidang. Dr Jalal dah habis tak tersisa.

"Bagaimana kita nak kaji Prof kalau geran penyelidikan tersangkut di pihak Kementerian Pengajian Tinggi?" tanya Farhan lagi dengan gelojohnya dia menghabis makanannya.

"Itulah yang sedang difikirkan," suaranya bergetar, kedengaran berbaur kekecewaan yang sangat mendalam. Pedih hatinya tatkala mengenangkan bagaimana dia terpaksa berdepan dengan karenah KPT yang kini menyekat dana geran penyelidikan bernilai 11 bilion Euro daripada sebuah society di sebuah universiti luar negeri.

"Apa kata kalau kita adukan hal ini kat Anwar?" Farhan mencelah. "Kalau PR ada wakil rakyat yang selalu ikuti perkembangan KPT bagus juga. Patutnya, mereka ni buat strategi macam tu. Lebih-lebih lagi, sekarang ni dekat pilihan raya kampus."

"Ah! Budak-budak ni pun satu. Penakut sangat! Kami pensyarah ni memang dah penakut. Kami di universiti memang lama sikit. Hangpa dua tiga tahun ja. Lepas tu belah. Selamat hangpa daripada tekanan HEP dan NC. Kami kalau dibuang, nak cari kerja mana?"

Fuiiyoh! Kalau sekali-sekala Prof Jalal marah, mengherdik dan 'menurun', naik syeikhnya jangan haraplah sesiapa pun yang dapat menyabarkannya. Pensyarah itu sebenarnya telah ada pengalaman berdepan dengan mahasiswa penakut ni. Itu Farhan tahu.

Puncanya satu saja. Kata Prof Jalal, mereka semua pakat-pakat nak jadi macam Hasan al-Banna, Syed Qutb, Gandhi, Jamaluddin al-Afghani, tapi tak ramai yang sedia mengambil risiko. Jawatan YDP, Presiden ini, kata beliau, adalah batu loncatan supaya nama mereka naik sebagai pimpinan parti politik, sama ada pembangkang atau kerajaan.

"Al-Banna, Gandhi, Malcolm-X ditembak mati. Syed Qutb dipenjara, mati di tali gantung dan Jamaludin al-Afghani merempat dibuang negara. Setakat dua, tiga tahun bertembung dengan HEP tu, perjuangan apalah sangat!"

"Sabar Prof, sabar. Rileks Prof, rileks!" Farhan cuba mententeramkan hati pensyarahnya itu. Kalau lagi tak terkawal, paras darah pensyarah itu meningkat. Kandungan gula nanti menjadi tak seimbang. Pada tubuh 50-an lelaki itu bersarang kencing manis, darah tinggi dan sebagainya. Farhan tidak mahu ambil risiko lebih-lebih.

Bebola mata keranjang Farhan yang suka melihat kelibat wanita bergetah itu jatuh semula kepada keratan akhbar pagi itu. Matanya jatuh dan tertumpah kepada Najib. Dia rasa, hal ini perlu disegerakan. Aku wajib menjatuhkan Najib. Ini kes sms Najib!

Ingatannya masih melayang kepada Batu Bersurat Raja Suran itu. Pada masa itu rakaman ilmiah dan catitan nilai sejarah mungkin dirakam atas zat yang sukar dibakar, sukar dicuri dan dipindahkan. Tapi, kini sms Najib kepada peguamnya pun tidak boleh dimusnahkan. Ada kemungkinankah British masih menyimpannya dan batu asalnya masih wujud?

Ha! Ha! Ha! Rasakan dikau wahai Najib. Apa!!! Kau ingat sms itu boleh terpadam begitu saja? Dulu catitan bersejarah tidak dirakam atas kertas kerana ia mudah terhapus. Apakah dengan teknologi terkini, sms akan mudah dihapuskan? Sesekali tidak wahai Najib!

Dalam laporan Sinar Harian Rabu lalu, ketika Najib disoal pemberita berhubung isu sms ini, Najib sekadar berkata, "Saya tidak perlu komen mengenai tuduhan tersebut. Perdana Menteri sudah memberi penjelasan." Aik! Bernaung di bawah ketika PM pasai pa?

Ada banyak tafsiran yang boleh dibuat ke atas kenyataan ini. Antaranya, betapa Pak Lah benar-benar tidak sayangkan negara dan rakyat kerana membela Najib. Memberi ruang kepada 'penjenayah' untuk memerintah negara, sememangnya suatu kesilapan besar!

"Dahlah mengelamun tu, cepat. Kita kena hadiri seminar tu sebelum wakil KPT rasmikan majlis tu," suara Prof Jalal kembali lembut setelah bahang kemarahannya kepada pelajar-pelajarnya sudah reda. Farhan dengan cepat bangkit lalu membayar harga minuman.

"Tuan Dolmat yang rasmikan majlis tu kan, kalau tak silaplah," kata Farhan ketika berada hampir menuju ke kereta.

"A'ah. Dan orang yang dihormati seperti itulah juga yang sedang 'screening', menyekat ke atas geran penyelidikan kita tu!" marah Prof Jalal kembali memuncak!

"Haa!" mulut Farhan sekali lagi ternganga dengan luasnya. "Betul ke?!"

Ketika itu juga Farhan merancang mahu ke syarikat Telco, sejurus selepas tamat seminar nanti. Dia bercadang mahu mengambil salinan teks sms Tuan Dolmat. Mana tahu, kalau-kalau selepas ini, dia boleh hantar salinan sms itu ke Parlimen!

Gilapan pertama
3:20 petang, 17 Syawal
Gilapan kedua
5:22 petang, 18 Syawal
Sekolah Pemikiran Kg Baru _

Siswa berarak temui Menteri KPT di UKM

Sun | Oct 19, 08 | 7:05:17 am MYT
KUALA LUMPUR, 19 Okt (Hrkh) - Setelah perhimpunan di Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Putrajaya minggu lepas diadakan, sekali lagi mahasiswa berarak kali ini di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) untuk bertemu sendiri dengan Menteri KPT, Dato' Seri Mohd Khaled Nordin baru-baru ini. IklanDelegasi ahli-ahli Majlis Perwakilan Pelajar Pro Mahasiswa seramai 25 orang yang diketuai oleh Mohd Hilman Nordin dari Universiti Malaya telah berpeluang bertemu dan menyerahkan sendiri memorandum 'Tuntutan Mahasiswa Berhubung Pilihan Raya Kampus' beserta dokumentasi kes-kes salah laku dalam pilihan raya kampus lalu.

Kira-kira 200 mahasiswa daripada pelbagai universiti di Lembah Klang turut serta menyertai perhimpunan yang diadakan di pekarangan Dewan Canselor Tuanku Abdul Razak UKM untuk bertemu dengan Khaled yang turun merasmikan program Pesta Kerjaya peringkat kebangsaan di kampus tersebut.

Namun kehadiran mereka tidak disenangi pengawal keselamatan sehingga membuatkan pihak universiti meminta bantuan pihak polis yang kononnya datang bagi mententeramkan keadaan.

Walau bagaimanapun, hanya sebuah kereta peronda dan trak kecil polis kelihatan tiba di pintu masuk lobi Dectar selain para pegawai khas menteri KPT 'sibuk' menghalau mahasiswa yang terlibat daripada terus berhimpun di lokasi kejadian.

Mahasiswa ternyata terus tetap tidak berganjak dengan kain rentang, poster selain membawa bunga putih sebagai simbolik kepada tuntutan PRK yang diharap berjalan dalam suasana yang bersih dan demokratik.

Hilman pula ketika ditemui Harakahdaily menjelaskan bahawa beliau tidak sempat berbincang dengan Khaled mengenai tuntutan yang diketengahkan oleh Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) melalui memorandum yang diserahkan itu.

"Tetapi pihak menteri KPT telah berjanji akan meneliti tuntutan tersebut dan beliau turut berjanji akan memberikan jawapan secara bertulis kepada kita pada Isnin minggu hadapan iaitu pada 21 Oktober nanti,"katanya.

Ditanya mengenai penjelasan tentang tarikh pilihan raya kampus bagi kampus Lembah Klang yang masih dirahsiakan oleh KPT, beliau berkata ianya tidak sempat dibincangkan dengan lebih lanjut atas kesempitan masa yang diberikan.

Antara isi kandungan memorandum tersebut adalah mendesak agar KPT memansuhkan perlaksanaan sistem pengundian secara online atau e-voting serta meminta agar jawatankuasa pemantau pilihan raya kampus khas dilantik bagi memantau perjalanan pilihan raya kampus.

Mereka turut meminta agar KPT dapat memastikan tiada pihak tertentu yang cuba untuk memanipulasi perjalanan pilihan raya kampus supaya ianya dilaksanakan dengan adil dan telus.

Suasana menjadi agak tegang apabila pegawai-pegawai khas KPT sibuk menengking dan menggesa mahasiswa yang sedang berucap agar segera beredar supaya mereka tidak perlu mengambil tindakan yang lebih keras.

Kira-kira lapan NGO mahasiswa termasuk Gamis, Dema, JKMI dan BBMN menyertai perhimpunan tersebut selain turut dihadiri mahasiswa dari UM, Universiti Islam Antarabangsa, UKM, Universiti Tekonologi Mara dan Universiti Putra Malaysia.

perhimpunan yang bermula jam 4 petang itu berakhir dengan aman dengan bacaan doa dan nyanyian lagu negaraku. - mks